(2024-04-08 15:38)Gość napisał(a): Gratulacje za wybór na radnego.
Jednak wybory na wójta powinny dać trochę do myślenia. Ludzie oczekują inwestycji i pozytywnych działań a nie populizmu z obniżkami podatku. Naprawdę ludzie są coraz bardziej ogarnięci i wiedzą, że inwestycje nie biorą się z niczego, że gmina musi mieć środki na działanie. Podwyżka podatku od nieruchomości to tak naprawdę utrzymanie jej na stałym poziomie w stosunku do płac i cen w gospodarce.
Jeśli są możliwości oszczędności i zwiększenia dochodów to jak najbardziej. Będziemy mieć na wkład własny do środków unijnych.
Dzień dobry,
dziękuję i oczywiście każde poddanie się pod ocenę wyborców analizuję, a co do podatków, to może tak to być odbierane - rozumiem. Natomiast moje podejście do podatków jest inne i uważam, że podatki powinniśmy płacić od zarobionych pieniędzy. Co później z nimi robimy, to nasza sprawa. Możemy jeździć po świecie i tak wydać nasze pieniądze. Możemy kupić działkę i ją wg naszych potrzeb zabudować. Jeżeli zrobiliśmy to za opodatkowane pieniądze, to nie znajduję uzasadnienia, aby płacić podatki za dom, garaż itp. na naszej działce. Takie jest moje podejście, którego półki co nie zmieniłem. Proszę pamiętać, że mamy jeszcze podatki od towarów, usług i VAT. Moim zdaniem samorządy powinny funkcjonować w obrębie tych wymienionych podatków.
W obecnej sytuacji w przypadku sporej inflacji samorząd podnosząc podatki o wskaźnik inflacji może doprowadzić do niewydolności finansowej mieszkańców. Mieszkańcy rzadko kiedy mają od pracodawcy podwyżkę na poziomie inflacji. Rosnące koszty i dodatkowo podatki mogą niszczyć społeczeństwo. Trzeba mieć to na uwadze.
Pozdrawiam
Mariusz Kawalec
(2024-05-19 08:40)Gość napisał(a): Przy podwyżce pensji wójta mówił Pan radny coś o inflacji. Fajnie. Szkoda tylko, że gdy są ustalane stawki podatku od nieruchomości to nie wspomina Pan, że stawki rosną właśnie o wskaźnik inflacji czyli tak naprawdę pozostają na tym samym poziomie w stosunku do sytuacji gospodarczej.
Dzień dobry,
Moje podejście do podatków jest inne i uważam, że podatki powinniśmy płacić od zarobionych pieniędzy. Co później z nimi robimy, to nasza sprawa. Możemy jeździć po świecie i tak wydać nasze pieniądze. Możemy kupić działkę i ją wg naszych potrzeb zabudować. Jeżeli zrobiliśmy to za opodatkowane pieniądze, to nie znajduję uzasadnienia, aby płacić podatki za dom, garaż itp. na naszej działce. Takie jest moje podejście, którego półki co nie zmieniłem. Proszę pamiętać, że mamy jeszcze podatki od towarów, usług i VAT. Moim zdaniem samorządy powinny funkcjonować w obrębie tych wymienionych podatków.
W obecnej sytuacji w przypadku sporej inflacji samorząd podnosząc podatki o wskaźnik inflacji może doprowadzić do niewydolności finansowej mieszkańców. Mieszkańcy rzadko kiedy mają od pracodawcy podwyżkę na poziomie inflacji. Rosnące koszty i dodatkowo podatki mogą niszczyć społeczeństwo. Trzeba mieć to na uwadze.
Pozdrawiam
Mariusz Kawalec
(2024-05-18 08:41)Gość napisał(a): Panie Kawalec, pytam, czy ta podwyżka dla wójta to z naszych podatków??? Co się takiego stało że Pana już nie oburzają podwyżka za nic???, bo jak pamiętam to był Pan zdecydowanym przeciwnikiem podwyżek. Panie Kawalec czuć tu OBŁUDĄ na kilometr.
Dzień dobry,
pensja Wójta, jak i diety radnych wypłacane są z budżetu gminy, który w pewnej części składa się z naszych podatków.
Nadal jestem przeciwnikiem podwyżek, a co do ustalenia wysokości pensji Wójta, to takie zaproponowano i wiedziałem, że były trochę wyższe niż poprzednio, ale w części wynikały z tego, że "Nowy" Wójt ma więcej lat pracy, co też ma wpływ na jego wynagrodzenie.
Ponadto przepaść intelektualna i doświadczenie zawodowe między obecnym, a byłym Wójtem w mojej ocenie jest dużo większa niż ta podwyżka. Czas pokaże czy mam rację.
Pozdrawiam
Mariusz Kawalec