(2014-12-14 09:43)Miczysław napisał(a): Mam pytanie, Panie Kawalec, jaki ma sens umiejscowienie tylko jednego PSZOK-u po prawej stronie Wisłoki jak Pan proponował na sesji Rady gminy? Nie przemawia do mnie zapewne taki Pański argument, że nie chcą ich ludzie na swoim terenie, bo to nie jest żaden argument, to jest spychanie problemu na boczny tor. Umiejscowienie go tylko po tamtej stronie gminy, stawia tamtych mieszkańców w uprzywilejowanej sytuacji. Ktoś kto ma przewozić z tej części gminy wielkogabarytowe odpady przez cały Mielec, będzie miał bliżej do lasu lub przydrożnego rowu, a zapewne nie taki cel przyświecał ustawodawcy w budowie PSZOK-w. Moje kolejne pytanie dotyczy, opłat za uczęszczanie dzieci na zajęcia w kołach zainteresowań w SOKiS w Woli Mieleckiej. Czy rodzice dzieci uczęszczających do SOKiS w Chorzelowie też za nie płacą, jeśli tak to proszę o informacje za jakie zajęcia a za jakie nie ponoszą opłat? Z moich informacji wynika że nie ponoszą.
Przyznam Panu rację, że PSZOK powinien być po jednej i drugiej stronie. Pana argumenty są oczywiste, ale skoro do tej pory nie mamy wcale to lepiej porozumieć się z miastem i mieć możliwość legalnego wywozu. Ja też byłem tego zdania, ale skoro nie udało się nic w tym temacie zrobić to można tymczasowo przyjąć takie rozwiązanie. Dwa PSZOK-i to też wyższe koszty i musimy o tym wiedzieć. To mieszkańcy z opłat za śmieci muszą je utrzymać. Uważam, że ten problem do tej pory nie był odpowiednio przedstawiony i uczciwie wyjaśniany.
Sprawę SOKiS rozeznam i przedstawię.
Mariusz Kawalec