Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Autor Wiadomość
QWERTY

Goście
Gość

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Zastanawiam się kiedy zacznie się odśnieżanie chodników przy gminnych i powiatowych drogach? Ten temat niedawno poruszał K. Gacek w odniesieniu do dróg powiatowych i odpowiedź jaka otrzymał (chyba od starosty) rozbroiła mnie. Wywody tego który sporządzał to pismo (zakładam że to prawnik) są tak sformułowane że wychodzi na to że mieszkańcy powiatu, a zatem i gminy są zobowiązani do uprzątania wszelakich chodników które są położone obok ich posesji, co niestety jest manipulacją i naciąganiem prawa. Istnieją bowiem wyroki sądowe, które stanowią w jakich okolicznościach mieszkaniec nie jest zobowiązany do wykonywania czynności porządkowych na chodniku. Odpowiedzialnym zatem za odśnieżanie w gminie i powiecie chciałbym zwrócić uwagę że igrają z ogniem i oby nie doszło do wypadku zwłaszcza z udziałem dzieci czy osób starszych przy ruchliwych drogach powiatowych. Właścicielom posesji mieszczących się przy chodniku ale nie bezpośrednio przy posesji (między chodnikiem a posesją występuje pas zieleni) śpieszę wyjaśnić że nie mają obowiązku uprzątnięcia chodnika gdyż czynność ta należy do zarządcy drogi. Nie mam zamiaru buntować tych którzy takie chodniki sprzątają, jest to chwalebne że wykonują to na koszt własny i własnymi siłami nie mniej jednak robią to w czynie społecznym, a faktycznie odpowiedzialne za to osoby nawet im nie podziękują za ich trud.
2024-01-08 14:18

Wiadomości w tym wątku
Ośrodek Zdrowia w Woli Mieleckiejne tematy - Pacjent - 2013-01-11, 12:12
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Tomasz Ortyl -Gmina Mielec - 2017-09-25, 09:30
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - TO JA jasiekz Zowirzbia - 2019-11-28, 14:01
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mieszkaniec W.M - 2021-01-03, 18:51
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - QWERTY - 2024-01-08 14:18

Skocz do: