Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Autor Wiadomość
Gość

Goście
Gość

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Sprawa śmieci.
Podwyżka ok. są wyższe koszty, trzeba to przyjąć. Gmina nie powinna płacić za mieszkańców, ale:
Ja nie chcę płacić za innych. Ja cały czas widzę przepełnione kosze na odpady zmieszane gdzie trafia tam wszystko, bio, gruz itd.
Ludzie oprócz plastiku i szkła nie segregują odpadów np. bio a gruz nie trafia do Pszok.

W związku z tym proszę o pytania na sesji:

-Ile kontroli kompostowników przeprowadziła gmina i jakie były tego efekty w 2023r.?
-Ile kontroli deklaracji liczby osób w gospodarstwie było przeprowadzonych w 2023r. i jakie były tego efekty?
-Jak na przestrzeni ostatnich lat kształtuje się łączna liczba odpadów i jak to wygląda w poszczególnych frakcjach?
-Czy przeprowadzany kontrole posesji zgłoszonych jako niezamieszkałe, jeśli tak to w jaki sposób?

Sprawa oświetlenia
-Czy gmina złożyła wniosek do programu "Rozświetlamy Polskę"? Można tam uzyskać 80% dotacji na wymianę lamp na LEDy plus założyć system sterowania. To znacząco obniżyło by nam koszty oświetlenia.

Inwestycje
-Do Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych zgłosiliśmy:
Modernizacje budynków Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu Gminy Mielec
odnowa przestrzeni publicznej poprzez utworzenie miejsc rekreacji w Podleszanach
uzbrojenie terenów inwestycyjnych
budowa infrastruktury turystycznej w formie przystani kajakowej i miejsca dla kamperów na terenie gminy
przebudowa peronów przystankowych i zakup wiat
budowa ścieżek rowerowych

Jaka jest szansa na pozyskanie środków na te zadania?

-Jakie drogi są pierwsze w kolejce do złożenia wniosków do programów rządowych?

Z góry dziękuję pozdrawiam.
2023-11-19 10:27

Wiadomości w tym wątku
Ośrodek Zdrowia w Woli Mieleckiejne tematy - Pacjent - 2013-01-11, 12:12
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Tomasz Ortyl -Gmina Mielec - 2017-09-25, 09:30
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - TO JA jasiekz Zowirzbia - 2019-11-28, 14:01
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mieszkaniec W.M - 2021-01-03, 18:51
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2023-11-19 10:27

Skocz do: