Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Autor Wiadomość
Mariusz K.

Główny Administrator
Główny Administrator
Reputacja: 0
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
(2022-12-19 10:51)Gość napisał(a):  Co do śmieci do zdecydowanie zgadzam się, że gmina nie powinna dopłacać.

Moim zdaniem najlepszym sposobem byłoby powiązanie opłat z rachunkami za wodę. Robi tka już wiele gmin. Jest w tym rozwiązaniu wiele plusów, a minusów nie widzę.
+Znika problem z mieszkańcami, którzy zaniżają faktyczną liczbę mieszkańców danej posesji.
+Nie ma problemu z brakiem wpłat od części mieszkańców. Nikt nie pozwoli sobie na nie płacenie rachunków, który kończyłby się odcięciem wody.
+wprowadziło by to oszczędność w użytkowaniu wody jak i ścieków.

Dla mnie super opcja. Ustalamy ile średnio powinna wynosić opłata za śmieci od metra zużytej wody i znikają nasze problemy a system jest bardziej sprawiedliwy.

Liczę na podjęcie tematu, pozdrawiam.

Witam,

w naliczaniu za śmieci nie ma sprawiedliwych rozwiązań. Najuczciwiej byłoby ważyć zabierane śmieci, ale wtedy mieszkańcy wyrzucaliby je na dzikie wysypiska, aby płacić mniej.
Łączenie opłat za śmieci z poborem wody, też nie uważam za sprawiedliwe. Dlaczego częściej się kąpiąc mam płacić więcej za śmieci? Przykładowo dwie dwuosobowe rodziny mogą mieć nawet dwukrotnie większe zużycie wody, a wcale nie będzie się to przekładać na dwa razy więcej śmieci.
Problem wpłat, to inna sprawa i ta propozycja nie rozwiązałaby problemu.
Zgadzam się, że prowadziłoby do oszczędności wody, ale to metoda podobna do takiej, że 1m3 kosztowałby 30zł - też bardziej oszczędzano by wodę, ale nie o to chyba chodzi. Zgadzam się, że nie byłoby kombinacji z deklaracją osób mieszkających, ale czy nie zaczęłyby się kombinacje z licznikami?
Temat jest trudny. Uważam, że rząd powinien zająć się problemem segregacji od źródła dystrybucji, a nie od strony konsumenta. Nie chcąc walczyć z koncernami zrzucili temat na tych co się nie mają się jak bronić.
Na temat dopłat z budżetu wypowiadałem się na jednej z komisji.

Pozdrawiam
Mariusz Kawalec
2022-12-19 19:22

Wiadomości w tym wątku
Ośrodek Zdrowia w Woli Mieleckiejne tematy - Pacjent - 2013-01-11, 12:12
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Tomasz Ortyl -Gmina Mielec - 2017-09-25, 09:30
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - TO JA jasiekz Zowirzbia - 2019-11-28, 14:01
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mieszkaniec W.M - 2021-01-03, 18:51
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2022-12-19 19:22

Skocz do: