(2015-04-14 19:46)Wolan napisał(a): Podobno z 2014 roku powstało 87 tys. zł z tytułu nadpłaty przez mieszkańców za wywóz śmieci.
Jakoś dziwnie cicho w tym temacie w naszej gminie. Dlaczego radni i władza nabrała wody w usta i nie informuje rzetelnie mieszkańców o nadpłacie ???
Temat jest szerzej wyjaśniony na sesji
... tu ... kliknij od 0:49:24
(2015-05-01 20:11)123 napisał(a): Gmina uzyskała nadwyżkę 210 tyś za śmieci a nie 87 tyś. Ten kraj jest chory ludzie są dojeni jak krowy nawet za śmieci czy ścieki kiedy się to wreszcie skończy, za to że segreguję odpady, płacę a z moich opłat gmina uzyskuje jeszcze nadwyżkę, chciało by się powiedzieć ***** jego mać jak długo jeszcze. Oczywiście po przystąpieniu do PSZOK w Mielcu miasto szybko pomoże zagospodarować kwotę nadwyżki. Niech ta babka nie opowiada że zorganizuje jakąś zbiórkę butelek po olejach, kto ***** będzie czekał na waszą zbiórkę z flaszką po oleju, skoro płacę, segreguję wstępnie to niech firma która zbiera plastik wybiera sobie sama te plastiki które jej nie odpowiadają, kiedyś był temat że kubki po śmietanie czy butelki po oleju mają być czyste - żart. Ci goście od plastików chcieli by żeby nie było w nich sznurków, pewnie etykiet może jeszcze kolorami posegregować a oni tylko do ekstrudera i kasiorkę na konto. Tak naprawdę za plastik, papier, szkło posegregowane powinni jeszcze płacić, na całym świecie na śmieciach robi się pieniądze. Na obniżkę stawek za śmieci nie ma co liczyć oczywiście.
Żałuję, że nie dopytałem, ile jest oszczędności z samych opłat za śmieci (bez niewykorzystanych pieniędzy na PSZOK). W tych 210 tys. są pieniądze, które były przeznaczone na budową PSZOKu. Skoro PSZOK nie został wybudowany to pieniądze zostały. Uważam, że skoro będzie PSZOK z miastem to nasze koszty będą niższe od tych gdybyśmy mięli swój i ponosili 100% kosztów jego utrzymania (teraz będzie 30%).
Co do ceny śmieci ja jestem jednak zdania, że musimy robić wszystko aby było taniej. Dlatego musimy wszyscy dzielić się wiedzą i pomysłami, aby przed kolejnym przetargiem jak najlepiej zabezpieczyć się przed wysokimi kosztami.
Pozdrawiam
Mariusz Kawalec