Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Autor Wiadomość
Gość

Goście
Gość

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy
Nie ma znaczenia
2019-12-05 22:03
Gość

Goście
Gość

(2019-12-05 22:03)Gość napisał(a):  Nie ma znaczenia

Uważam. że ma kolosalne znaczenie. W dzisiejszych czasach są możliwości ku temu aby widzieć i wiedzieć jak zachowują się ludzie wybrani przez nas do sprawowania większej lub mniejszej władzy w naszym imieniu. Czy uczciwie i godnie nas reprezentują, czy dbają o nasze interesy. Słuchanie ale i obserwowanie posiedzeń komisji oraz sesji rady gminy daje pogląd na to kogo wybraliśmy i czy warto człowiekowi zaufać kolejny raz. Właśnie na posiedzeniach komisji można zaobserwować zaangażowanie radnych same sesje to przeważnie "kto za/przeciw/ kto wstrzymał się" a dyskusja jest o ile Pan Cygan łaskawie pozwoli. Sądzę, że należy patrzyć na ręce ludziom wydającym nasze pieniądze, choć komuś to może jest nie na rękę. W tej radzie widać wyraźnie wręcz wrogie nastawienie do siebie dwóch "obozów" i to nie jest za dobre praktycznie połowę czasu od początku tej kadencji zmarnowano na czcze dyskusje i chwytanie się za słowa.
Niebawem dyskusja o nowych cenach za śmieci bardzo jestem ciekawy jak radni do tego tematu podejdą. Czy bez mrugnięcia okiem ceny równo poszybują w górę bo na to się zanosi, czy zostanie ta sprawa przemyślana i ceny zostaną zróżnicowane pod kontem segregacji, posiadania kompostownika itd. Powiem szczerze sam kompostownik posiadam bo tak się zadeklarowałem ale skoro nikt nie docenia tego, że jednak jakby zwolniłem gminę z obowiązku odbierania tych odpadów od siebie, a relacja cenowa pozostanie taka sama jak do tej pory zrezygnuje z kompostowania i będę wystawiał te brązowe worki przecież to jedne pieniądze dla mnie.
2019-12-05 23:00
Gość

Goście
Gość

Niektórzy chcieliby by radni tylko podnieśli ręce kiedy trzeba i poszli do domu. Po co dyskusja?

Jeslir chodzi o gminę to głównym problemem jest nalar ilość środków zewnętrznych. Dlaczego gmina nie wybudowała oczyszczalni ścieków z dofinansowaniem 85% tak jak każda gmina w powiecie oprócz naszej?
Dlaczego gmina nie starała się o środki z rezerwy premiera tak jak Przecław na stację uzdatniania?
2019-12-06 00:28
Gość

Goście
Gość

(2019-12-06 00:28)Gość napisał(a):  Niektórzy chcieliby by radni tylko podnieśli ręce kiedy trzeba i poszli do domu. Po co dyskusja?

Jeslir chodzi o gminę to głównym problemem jest nalar ilość środków zewnętrznych. Dlaczego gmina nie wybudowała oczyszczalni ścieków z dofinansowaniem 85% tak jak każda gmina w powiecie oprócz naszej?
Dlaczego gmina nie starała się o środki z rezerwy premiera tak jak Przecław na stację uzdatniania?

Która gmina dostała 85% dofinansowania na oczyszczalnię ścieków?
Przecław dostał 3mln na modernizację stacji uzdatniania wody z rezerwy Skarbu Państwa co w świetle ostatnich numerów z wodą w Przecławiu chyba nikogo nie dziwi, a u nas koszt oczyszczalni będzie pewnie z 15mln a może i więcej (w czerminie właśnie otwarto oczyszczalnie za ponad 9mln z czego prawie połowa z RPO)
Obecnie kanalizacja w Podleszanach to wydatek 8mln i w Książnicach chyba około 4mln. Nie twierdzę, że nie potrzebujemy oczyszczalni ale niestety narazie jest to nierealne. No chyba że podatki wzrosną 400% to pewnie tak no ale chyba nikt tego nie chce. Myślę że oczyszczalnia w gminie mielec może jest realna w 2025r
2019-12-06 16:45
Gość

Goście
Gość

Macie temat zastępczy o nagrywaniu. Zamiast jakoś się wytłumaczyć z podwyżek podatków czy śmieci to będziemy się rozwodzić na temat nagrywan. A co to zmieni czy obywatel chce czy nie
2019-12-06 18:44
Mariusz K.

Główny Administrator
Główny Administrator
Reputacja: 0
(2019-12-06 18:44)Gość napisał(a):  Macie temat zastępczy o nagrywaniu. Zamiast jakoś się wytłumaczyć z podwyżek podatków czy śmieci to będziemy się rozwodzić na temat nagrywan. A co to zmieni czy obywatel chce czy nie

Proszę nie traktować tego, jako temat zastępczy.
O śmieciach pisałem tu ... kliknij
Więc nie omijam tego ważnego tematu.

Co do podwyżek podatków nie potrafię tego wytłumaczyć i tłumaczenia jakie było ze strony radnych i gminy nie kupuję.

W sprawie nagrywania pytam, bo jeżeli miałbym przekonanie, że nikomu na tym nie zależy, to nie ma sensu tego nagrywać.

Pozdrawiam
Mariusz Kawalec
2019-12-06 20:13
Gość

Goście
Gość

Nie trzeba pytać wystarczy zobaczyć ile jest wyświetleń na YouTube jakie jest zainteresowanie
2019-12-07 08:30
Gość

Goście
Gość

(2019-12-06 18:44)Gość napisał(a):  Macie temat zastępczy o nagrywaniu. Zamiast jakoś się wytłumaczyć z podwyżek podatków czy śmieci to będziemy się rozwodzić na temat nagrywan. A co to zmieni czy obywatel chce czy nie

Właśnie po to powinny być nagrywane komisje aby potem wiedzieć komu podziękować za podwyżki niebawem będą to śmieci i chciałbym widzieć kto za czym głosował i jak argumentował swoją decyzję, na nagraniu z gminy zobaczycie tylko "komisja większością głosów zaopiniował pozytywnie" wygłoszone w pozycji na baczność i uniżonym tonem , Gygan nie dopuści do głosu oponentów bo na dyskusje był czas na komisji i pozamiatane-zobaczycie.
Można i tak że "co to zmieni" ale ludzie to nie czasy dyktatury komunistycznej i z głosem ludzi trzeba się obecnie liczyć, ja mogę i płacić większe podatki i więcej za śmieci ale do cholery jak to wygląda kiedy podnosi się diety na wniosek chyba trzech radnych których nie ujawnia się z imienia i nazwiska bo nie to pachnie jakąś dyktaturą dla zatkania gęby przy okazji rzuca się ochłap dla sołtysów (notabene chyba był to nawet bubel prawny cofnięty przez wojewodę do poprawienia) no to jak to jest. Gmina zadłuża się aby robić kanalizację a tu lekką ręką rozdaje się kasę, ja myślę że jeśli ktoś chce działać społecznie to nie liczy na apanaże a jeśli tak to szkoda jego i naszego czasu. Czy uważacie że radnym, którzy właściwie ani razu nie zajęli głosu w jakiejkolwiek sprawi i robią za maszynki do głosowania mamy ładować kasę do kieszeni no zastanówmy się. Właściwie to po co chodzić na wybory przecież i tak to niczego nie zmieni, po co łapać przestępców, po co chodzić do kościoła, po co się uczyć (choć to akurat może zły przykład niektórym nauka faktycznie nic nie pomogła) po robić to lub tamto, siedźmy jak durne barany i czekajmy na mannę. Mamy prawo patrzyć ludziom przez nas wybranym na ręce a oni powinni mieć tego świadomość by nie przyszło nikomu do główki na państwowej posadzie robić jakieś prywatne wały temu właśnie ma służyć nagrywanie.

Patrząc po tych kwotach to cena śmieci wzrośnie w tym roku dwukrotnie - super.
Nie widzę tu kwoty jaką gmina otrzymała za posegregowane śmieci bo chyba coś otrzymała?
2019-12-07 18:00
Gość

Goście
Gość

Przykład
http://przeclaw.org/oczyszczalnia-scieko...a-w-podolu

Naprawdę wszystkie gminy dostały srodkir. O Przecław,Czermin,Borowa,Wadiwuce,Radomyśl itd. Od 50% do 85% i to z budową kanalizacji. Gdybyśmy złożyli projekt z oczyszczalnia + np. Kanalizacja w podleszanach to mielibyśmy praktycznie za darmo oczyszczalnie bo wydalibysmy podobne środki które wydajemy za sama kanalizacje bez dotacji.

A przeclaw dostal na stację uzdatniania środki duzo wcześniej.
2019-12-08 09:17
Gość

Goście
Gość

(2019-12-08 09:17)Gość napisał(a):  Przykład
http://przeclaw.org/oczyszczalnia-scieko...a-w-podolu

Naprawdę wszystkie gminy dostały srodkir. O Przecław,Czermin,Borowa,Wadiwuce,Radomyśl itd. Od 50% do 85% i to z budową kanalizacji. Gdybyśmy złożyli projekt z oczyszczalnia + np. Kanalizacja w podleszanach to mielibyśmy praktycznie za darmo oczyszczalnie bo wydalibysmy podobne środki które wydajemy za sama kanalizacje bez dotacji.

A przeclaw dostal na stację uzdatniania środki duzo wcześniej.

Jeżeli tak faktycznie jest to uważam że na kolejne zabranie z Wójtem należy przygotować sobie, ale tak rzetelnie na papierze z konkretnymi kwotami i przykładami z okolicy dane i zapytać tylko bez zbędnych emocji i szarpania za klapy co jest powodem takiego stanu rzeczy.
2019-12-08 12:27
gość110

Goście
Gość

(2019-12-04 12:14)Gość napisał(a):  w sprawie nagrywania pomocnym może być wyrok WSA
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A2B24A689

Z tym też można się zapoznać

(2019-12-09 14:22)gość110 napisał(a):  
(2019-12-04 12:14)Gość napisał(a):  w sprawie nagrywania pomocnym może być wyrok WSA
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A2B24A689

Z tym też można się zapoznać

https://uodo.gov.pl/pl/138/1258
2019-12-09 14:22
Gość

Goście
Gość

Witam
Proszę przy okazji dyskusji o śmieciach podjąć temat i ostatecznie wyjaśnić/zapisać a przynajmniej głośno i wyraźnie powiedzieć jak segregować, a może nie segregować takich odpadów jak popiół z pieców CO oraz styropian ( małe ilości np. z opakowań - nie pytam o resztki z ocieplenia domu). Temat trudny i sprytnie omijany od samej góry natomiast ten problem istnieje czy chcemy czy nie i nie interesują mnie odpowiedzi w stylu sołtysa z chorzelowa, który proponuje wysypywanie popiołu w pole (jeśli jest zainteresowany to może i mój używać jako nawóz) takie pomysły mieli już komuniści w 1983. Mieli jeszcze inne ciekawe eksperymenty z barszczem sosnowskiego w lasach z czerwonym dębem itp. ale to były jakieś chore rojenia.
2019-12-12 12:18
Gość

Goście
Gość

Nie wiem czy dobrze liczę ale w gminie jet 13 000 z małym haczykiem mieszkańców proponowana cena za śmieci jest 25 zł na osobę daje to 3 900 000 na rok planowane wydatki 3 192 468 różnica wynosi 707 tysięcy czyli wychodzi po 54 zł na osobę na rok to gmina jakieś prezenty planuje za nasze pieniądze nam sprawić czy jak , a już doliczyłem się te cztery złote co mają mi obniżyć za kompostownik to sobie planują wziąć w opłacie głównej za śmieci ale sprytnie. Panie Wójcie tak się bawić nie będziemy ja wiem, że ma Pan zdolnych księgowych ale po tej stronie też nie siedzą barany tak na bezczelnego w biały dzień jak to tak.
Proponuję 22 zł za osobę/ miesiąc daje nam to 3 432 000 czyli i tak ponad 200 tys więcej od planowanych wydatków i 484 532 od kwoty przetargu
i minus oczywiście bonifikata za kompostowanie 5 zł na osobę /miesiąc (co uważam że jest po taniości jak to się mówi jak dla Pana). Biorąc pod uwagę że szum o podwyżkach śmieci przygotował już społeczeństwo że będzie grubo myślę że taką stawkę prędzej ludzie łykną. A wszystkim wiadomo że pazerność nie tuczy. Ponadto proponuję skończyć żarty z tymi którzy migają się od płacenia za śmieci albo co gorsze w ogóle kosza nie posiadają, a są tacy tudzież w miejscowościach gdzie jest kanalizacja pogonić towarzystwo z tematem wpinania się do sieci - tam właśnie leżą NASZE pieniądze.
Taką właśnie propozycję kieruję przez Pana Kawalca na sesję RG czy wcześniej na komisję. Natomiast pewnie jak wszyscy chciałbym zobaczyć nagranie zwłaszcza z tej komisji bo tu już chodzi o poważne pieniądze i ciekaw jestem jak zachowają się klakierzy bo z powyższych wyliczeń wychodzi że cena została solidnie przewalona.
2019-12-12 23:06
Gość

Goście
Gość

Większość ludzi zapisze, że na kompostownik więc nie licz po 25 tylko po 21. Po drugie z tych 13tys kilkaset jest tylko zameldowanych, a tak na prawdę wyjechało studia itd. Nie szukaj dziury w całym.

Gmina teraz powinna przypilnowac by wszyscy płacili wedlug prawdziwej liczby zamieszkałych w budynku oraz by każdy poprawnie segregował.
2019-12-13 07:32
Gość

Goście
Gość

(2019-12-13 07:32)Gość napisał(a):  Większość ludzi zapisze, że na kompostownik więc nie licz po 25 tylko po 21. Po drugie z tych 13tys kilkaset jest tylko zameldowanych, a tak na prawdę wyjechało studia itd. Nie szukaj dziury w całym.

Gmina teraz powinna przypilnowac by wszyscy płacili wedlug prawdziwej liczby zamieszkałych w budynku oraz by każdy poprawnie segregował.

To czy większość zapisze się na kompostownik to dopiero się okaże (pewnie tak ale teraz tego nie wiemy, teraz wiemy jakie są propozycje stawek), oczywiście kilkaset jest tylko zameldowanych toteż napisałem 13 tys z haczykiem a ten haczyk to jest ponad 300 osób czyli około 100tys złotych rocznie koszt śmieci, u mnie w domu tak jest że dziecko mieszka poza domem i płaci za śmieci gdzie indziej (zaraz się okaże że połowa gminy studiuje albo wyjechała za granicę) . Ponadto nawet biorąc pod uwagę te 21 zł to i tak wychodzi 80 tysięcy powyżej kwoty planowanej i 300 tysięcy powyżej kwoty przetargu.
Zgadzam się w całości z drugą częścią wypowiedzi.
2019-12-13 11:29

Skocz do: