(2018-09-23 08:36)Gość napisał(a): Borykając się z codziennym problemem związanym z bezpiecznym parkowaniem i wyjazdem z pod szkoły w Woli Mieleckiej, chciałbym poddać pod dyskusję zasadność montażu progów zwalniających.
Jak wiadomo szkoła położona jest na zakręcie a spieszący się kierowcy szczególnie w godzinach rannych nie zważając na ograniczenia jadą z prędkością zagrażającą bezpieczeństwu zarówno dzieci jak i odwożących ich rodziców. Zdarzają się sytuacje że bezpieczny wyjazd z pośród zaparkowanych samochodów jest nie możliwy lub wręcz graniczy z cudem bo nigdy nie wiadomo czy z zakrętu nie wypadnie pirat jadący nie 40km/h tylko co najmniej dwa razy szybciej. Całość dodatkowo utrudnia skrzyżowanie ze "ścieżkami".
100% racji.
Rozmowy o progach zwalniających z inspektorem dróg powiatowych prowadziłem zaraz na początku poprzedniej kadencji. Odpowiedź jaką otrzymałem to, że na drogach powiatowych nie ma takiej możliwości. W konsekwencji tamtych rozmów powstało przejście dla dzieci, które idą ze ścieżek. Mam świadomość niefortunnej lokalizacji szkoły w aspekcie przebiegu drogi. Chciałem, aby chociaż przy tych miejscach, gdzie się wyjeżdża wstawić lustra. Zamiast luster wstawiono zakaz postoju wzdłuż szkoły. Jeżeli będą dobre pomysły będę próbował je zrealizować. Problemem dla mnie jest jeszcze opieszałość włodarza w realizacji podpowiadanych rozwiązań.