Nie wywołało by może tego tematu, który jest mało popularny w śród mieszkańców naszej gminy, gdyby nie wystąpienie Pani wi-ce Przewodniczącej Rady Gminy, na posiedzeniu w dn.19 grudnia 2011r. Temat alkoholizmu . Pani radna rozpływała się w podziękowaniach składanych Pani dyrektor SOKiS. Za co, nie wiem? Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w naszej gminie jest utrzymywana ze środków pozyskanych z podatków do sprzedaży alkoholu na terenie gminy. Około 70% tych środków przeznaczonych jest na wypłaty dla członków tej komisji, a środki są to nie małe. Wydawać by się mogło że taka komisja działać powinna społecznie, ale kto w tej gminie działa społecznie? Zresztą w innych gminach nie tylko naszego powiatu jest podobnie. Uczestnictwo w takiej komisji jest bardzo pożądane przez innych radnych, lecz nie każdy może dostąpić tej możliwości. Pozostała część tej kwoty przeznaczona jest na wydawanie kalendarza dla alkoholików żeby wiedzieli kiedy mają robić przerwy w piciu. Teatrzyk w wykonaniu maluchów nie wiem czemu ma służyć. Sama działalność tej komisji jest teatrem groteski. Chciał bym wiedzieć, ile środków pozyskiwanych z tych podatków zostało przeznaczonych dla potrzebujących rodzin alkoholików. Proszę tylko nie podawać środków przeznaczanych z GOPS bo tą metodę stosują urzędnicy gminy oszukując w ten sposób społeczeństwo. Może wójt, który jak zauważyłem czyta te wypowiedzi odpowie nam na to pytanie. Ciekawą i dość dziwną metodę rozliczania wyremontowanych dróg przedstawił wójt. Przeliczając ilość wyremontowanych odcinków, nie w metrach czy kilometrach, lecz w tonach wysypanego tłucznia. Licząc tym sposobem, to drogi gminne powinny być autostradami. Gratuluję pomysłu.
Wpis ten został poruszony na sesji i wyjaśnienie jest w filmiku pod adresem:
http://www.youtube.com/watch?v=Z2RiM-b_ … er&list=UL