mieczysław
Nowicjusz
Reputacja: 0
|
RE: Czy powinna powstać strefa przemysłowa w Woli Mieleckiej?
Czytając argumenty Pana Wójcika za tym aby powstała strefa przemysłowa na Woli Mieleckiej jestem za a nawet przeciw. W tedy jestem za kiedy przyszła by tu duża solidna firma o profilu produkcji mało uciążliwej dla mieszkańców.Jestem przeciw bo po pierwsze , wpływy do kasy gminy na które Pan tak liczy z działalności takiej strefy to odległa przyszłość.Aby zachęcić inwestora do inwestowania należy zapewnić mu ulgi w płaceniu podatków. Na 30 hektarach gołej ziemi potrzebne są odpowiednie inwestycje w infrastrukturę na które gmina musi wyłożyć odpowiednio duże środki finansowe.Nie ma i być nie może żadnych gwarancji że z potencjalnych zysków skorzysta najwięcej nasza miejscowość , ani gwarancji zatrudnienia w pierwszej kolejności mieszkańców Woli.ZAŁÓŻMY, co jest bardzo prawdopodobnym scenariuszem że do Pana wójta zgłosi się inwestor z odpowiednim kapitałem chcący zainwestować w firmę zajmującą się spalanie i sortowaniem odpadów pochodzących z przydomowych gospodarstw. Kupuje 3 hektarową działkę aby można było na niej zgromadzić odpowiednią ilość odpadów,zatrudnia pięć,dziesięć osób z co najmniej średnim wykształceniem w tym z uprawnieniami do obsługi wózków widłowych i rozpoczyna działalność. Ktoś kto uważa słysząc zapewnienia Pana wójta że gmina nie wyrazi zgody na prowadzenie działalności dla takiej inwestycji,jest w błędzie.Albo Pan wójt nie wie albo co jest bardziej prawdopodobne,nie mówi nam całej prawdy o tym że prawo jest po stronie tego inwestora.Jeżeli ten inwestor zgromadzi odpowiednie dokumenty wydane przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska a zapewniam Pana że takie uzyska,to odmowną decyzję wójta zaskarży do sądu i sprawę wygra.Odmawiając działalności i traktując wybiórczo potencjalnych inwestorów gmina może stracić uzyskana środki i zwrócić je do unijnej kasy,na co w żadnym wypadku nie może sobie pozwolić.Nasze protesty i skargi na uciążliwą działalność takiej firmy na nic się zdadzą, będą potraktowane podobnie jak skargi mieszkańców Mielca,Mościsk czy Trześnia.Tutaj nie zawita inwestor produkujący samochody czy sprzęt AGD nie ma się co łudzić, jeżeli już to taki o dużej uciążliwości dla nas mieszkańców.Obym się mylił.
|
|
| 2011-12-14 20:11 |
|