Gość
Gość
|
RE: Żłobki
Nie mam nic przeciwko żłobkom tylko czy ktoś zrobił jakieś badanie jakie jest zapotrzebowanie na nie? Bo chyba troje czy czworo dzieci na krzyż nie zbilansuje kosztów zorganizowania takiego ośrodka. Chyba przesądowanie w formie konkretnych deklaracji osób zainteresowanych (zainteresowanych a nie wszystkich mieszkańców wsi którzy przychodzą do sklepu po piwo) nie jest wielkim problemem i w takiej deklaracji powinni jeszcze określić ile są w stanie płacić za pobyt dzieck w tej placówce. Jakiś "biznes plan" jest chyba podstawą do każdej działalności. W końcu wymagania w stosunku do żłobków są dużo wyższe i ostrzejsze od przekazania dziecka pod opiekę tzw bony. I tu uważam że lepszym rozwiązaniem byłaby inicjatywa kilku młodych dziewczyn, stworzyć oddolnie działalność pt. "opiekunka/niania" i sprawa załatwiona. Ja uważam, że oddanie dziecka do żłobka to ryzyko i częstszych chorób i mniejszego standardu opieki problem z odprowadzaniem rano trzeba to dziecko wyrwać ze snu i gonić do żłobka, a tak niania przychodzi do domu a jak nie to zabiera dziecko do siebie jedna kobieta opiekuje się waszym dzieckiem - dużo bardziej komfortowa sytuacji dla dziecka i dla was. A płacić trzeba i tak i tak niania wyjdzie drożej ale pytanie jest takie czy jest coś za darmo? Sam miałem dzieci i do żłobka nigdy ich nie oddawałem miałem dwie nianie oczywiście nie w tym samym czasie i powiem tak na jednej się trochę przwiozłem ale druga była jak trzecia babcia finansowo trochę drożej ale dziecko było nakarmione, przebrane, zadowolone, nie płakało - chciało iść do niani. Może to jest lepsze rozwiązanie niż twożenie na siłę żłobka, który będzie świecił pustkami i będzie tylko kolejną inwestycją typu dom strażaka albo pomieszczenie dla rady sołeckiej które świecą w wielu miejscach pustkami i tylko czasem odżywają podczas zebrań.
|
|
| 2019-12-11 12:33 |
|