Forum mieszkańców Woli Mieleckiej
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Wersja do druku

+- Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (https://forum.wolamielecka.info)
+-- Dział: Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/showthread.php?tid=18)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2015-04-21 20:45

Chłop jest tak z.....ny robotą że naprawdę nie ma czasu załadować, teraz kultywator, brona, siew, a wy mu zawracacie -culo- naprawdę Panie Mariuszu przepraszam za tych nachalnych brzydkich wyborców jak mogli takie pytania, to budzi obrzydzenie

a tak serio to chwyćcie się w końcu za jaja bo Gacka już nie ma i nie ma na kogo zwalać trza się brać do roboty a nie skamleć że Soboń, Gacek itd.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Obywatel - 2015-04-23 10:56

Mam pytanie, dlaczego na stronie wolamielecka.info, i stronie gminy mielec nie podświetlają się punkty porządku obrad. Zainteresowane osoby chciały by się dowiedzieć czegoś więcej o tematach związanych z tym posiedzeniem, a nie tylko suche fakty. Proszę aby miał Pan to na uwadze przy umieszczaniu kolejnych informacji dotyczących posiedzenia rady gminy mielec.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2015-04-23 21:32

(2015-04-23 10:56)Obywatel napisał(a):  Mam pytanie, dlaczego na stronie wolamielecka.info, i stronie gminy mielec nie podświetlają się punkty porządku obrad. Zainteresowane osoby chciały by się dowiedzieć czegoś więcej o tematach związanych z tym posiedzeniem, a nie tylko suche fakty. Proszę aby miał Pan to na uwadze przy umieszczaniu kolejnych informacji dotyczących posiedzenia rady gminy mielec.

Już dawno zwracałem pracownikom odpowiedzialnym, za to uwagę na sesjach.
Niestety, najpierw podają treść, a dopiero później umieszczane są załączniki i dlatego często dopiero na drugi dzień widzimy załączniki.
W tym momencie są już uzupełnione.
Pozdrawiam Mariusz Kawalec

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2015-04-23 21:51

(2015-04-23 10:56)Obywatel napisał(a):  Mam pytanie, dlaczego na stronie wolamielecka.info, i stronie gminy mielec nie podświetlają się punkty porządku obrad. Zainteresowane osoby chciały by się dowiedzieć czegoś więcej o tematach związanych z tym posiedzeniem, a nie tylko suche fakty. Proszę aby miał Pan to na uwadze przy umieszczaniu kolejnych informacji dotyczących posiedzenia rady gminy mielec.

Już dawno zwracałem pracownikom odpowiedzialnym, za to uwagę na sesjach.
Niestety, najpierw podają treść, a dopiero później umieszczane są załączniki i dlatego często dopiero na drugi dzień widzimy załączniki.
W tym momencie są już uzupełnione.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - wiesiek - 2015-04-24 07:31

Już w 2013 roku pytałem na forum :

Skąd gmina wiedziała ile będzie kosztował wywóz tych śmieci, skoro w momencie głosowania stawek nie było wiadomo kto będzie te śmieci zbierał??
Ile gmina planuje zarobić na ustawie śmieciowej i na co ten zysk przeznaczy ??

Uzyskałem wtedy informację że gmina nie może zarabiać na gospodarce śmieciowej

Teraz słyszę o nadpłatach pomimo tego że że na przełomie roku była informacja o tym że dużo gospodarstw nie płaci i są zaległości
Nie może być tak że sumienne płacący finansują nieuczciwych, z których gmina i tak wcześniej czy później ściągnie te pieniądze z odsetkami

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2015-04-26 13:44

(2015-04-24 07:31)wiesiek napisał(a):  Już w 2013 roku pytałem na forum :

Skąd gmina wiedziała ile będzie kosztował wywóz tych śmieci, skoro w momencie głosowania stawek nie było wiadomo kto będzie te śmieci zbierał??
Ile gmina planuje zarobić na ustawie śmieciowej i na co ten zysk przeznaczy ??

Uzyskałem wtedy informację że gmina nie może zarabiać na gospodarce śmieciowej

Teraz słyszę o nadpłatach pomimo tego że że na przełomie roku była informacja o tym że dużo gospodarstw nie płaci i są zaległości
Nie może być tak że sumienne płacący finansują nieuczciwych, z których gmina i tak wcześniej czy później ściągnie te pieniądze z odsetkami

Gmina jeżeli nawet zarobi na śmieciach nie może tego przenieś na inne działy. Pieniądze te muszą zostać w tym dziale. Może np. dołożyć dodatkowy odbiór lub zorganizować więcej dodatkowych wywozów.
Gmina faktycznie nie wiedziała ile nas to będzie kosztowało, ale ta sytuacja nie zależała od gminy. Ustawa jest debilna.
Propozycję poprzedniego wójta były jeszcze wyższe o czym pisałem tu ... kliknij
Jak z tego wynika moje wyliczenia były najbliższe rzeczywistości.
Kolejny przetarg będzie dokładniej już przeliczony i liczę na to, że dla nas mieszkańców tańszy.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - 123 - 2015-05-01 20:11

Gmina uzyskała nadwyżkę 210 tyś za śmieci a nie 87 tyś. Ten kraj jest chory ludzie są dojeni jak krowy nawet za śmieci czy ścieki kiedy się to wreszcie skończy, za to że segreguję odpady, płacę a z moich opłat gmina uzyskuje jeszcze nadwyżkę, chciało by się powiedzieć ***** jego mać jak długo jeszcze. Oczywiście po przystąpieniu do PSZOK w Mielcu miasto szybko pomoże zagospodarować kwotę nadwyżki. Niech ta babka nie opowiada że zorganizuje jakąś zbiórkę butelek po olejach, kto ***** będzie czekał na waszą zbiórkę z flaszką po oleju, skoro płacę, segreguję wstępnie to niech firma która zbiera plastik wybiera sobie sama te plastiki które jej nie odpowiadają, kiedyś był temat że kubki po śmietanie czy butelki po oleju mają być czyste - żart. Ci goście od plastików chcieli by żeby nie było w nich sznurków, pewnie etykiet może jeszcze kolorami posegregować a oni tylko do ekstrudera i kasiorkę na konto. Tak naprawdę za plastik, papier, szkło posegregowane powinni jeszcze płacić, na całym świecie na śmieciach robi się pieniądze. Na obniżkę stawek za śmieci nie ma co liczyć oczywiście.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2015-05-02 09:22

(2015-04-14 19:46)Wolan napisał(a):  Podobno z 2014 roku powstało 87 tys. zł z tytułu nadpłaty przez mieszkańców za wywóz śmieci.
Jakoś dziwnie cicho w tym temacie w naszej gminie. Dlaczego radni i władza nabrała wody w usta i nie informuje rzetelnie mieszkańców o nadpłacie ???

Temat jest szerzej wyjaśniony na sesji ... tu ... kliknij od 0:49:24

(2015-05-01 20:11)123 napisał(a):  Gmina uzyskała nadwyżkę 210 tyś za śmieci a nie 87 tyś. Ten kraj jest chory ludzie są dojeni jak krowy nawet za śmieci czy ścieki kiedy się to wreszcie skończy, za to że segreguję odpady, płacę a z moich opłat gmina uzyskuje jeszcze nadwyżkę, chciało by się powiedzieć ***** jego mać jak długo jeszcze. Oczywiście po przystąpieniu do PSZOK w Mielcu miasto szybko pomoże zagospodarować kwotę nadwyżki. Niech ta babka nie opowiada że zorganizuje jakąś zbiórkę butelek po olejach, kto ***** będzie czekał na waszą zbiórkę z flaszką po oleju, skoro płacę, segreguję wstępnie to niech firma która zbiera plastik wybiera sobie sama te plastiki które jej nie odpowiadają, kiedyś był temat że kubki po śmietanie czy butelki po oleju mają być czyste - żart. Ci goście od plastików chcieli by żeby nie było w nich sznurków, pewnie etykiet może jeszcze kolorami posegregować a oni tylko do ekstrudera i kasiorkę na konto. Tak naprawdę za plastik, papier, szkło posegregowane powinni jeszcze płacić, na całym świecie na śmieciach robi się pieniądze. Na obniżkę stawek za śmieci nie ma co liczyć oczywiście.

Żałuję, że nie dopytałem, ile jest oszczędności z samych opłat za śmieci (bez niewykorzystanych pieniędzy na PSZOK). W tych 210 tys. są pieniądze, które były przeznaczone na budową PSZOKu. Skoro PSZOK nie został wybudowany to pieniądze zostały. Uważam, że skoro będzie PSZOK z miastem to nasze koszty będą niższe od tych gdybyśmy mięli swój i ponosili 100% kosztów jego utrzymania (teraz będzie 30%).
Co do ceny śmieci ja jestem jednak zdania, że musimy robić wszystko aby było taniej. Dlatego musimy wszyscy dzielić się wiedzą i pomysłami, aby przed kolejnym przetargiem jak najlepiej zabezpieczyć się przed wysokimi kosztami.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Wiesiek - 2015-05-13 06:56

210 tys w postaci niewykorzystanych środków trafi na konto gminy i zostanie zagospodarowana jako wolne środki .... To przecież zarobek dla gminy i dodatkowy podatek dla mieszkańców.
Nie zgadzam się by płacąc na śmieci dodatkowo dofinansowywać budżet gminy lub na siłę organizować dodatkowe wywozy tylko po to by wydać pieniądze.

Panie Mariuszu czy orientuje się Pan jak ta kwota rozkłada się na ilość gospodarstw płacących za śmieci, może udało by się zorganizować końcem roku anulowanie raty dla wszystkich (gmina zmniejszyła by ta nadwyżkę budżetową ) lub na przykład wykupić od MPGK kosze na śmieci by przeszły na własność gminy lub mieszkańców, wtedy przy kolejnym przetargu przedstawiający oferty powinni uwzględnić że opada im koszt wyposażenia mieszkańców w kubły i oferty powinny być niższe

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2015-05-13 10:18

Przyłączam się do apelu Wieśka - świetny pomysł.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2015-05-13 15:51

(2015-05-13 06:56)Wiesiek napisał(a):  210 tys w postaci niewykorzystanych środków trafi na konto gminy i zostanie zagospodarowana jako wolne środki .... To przecież zarobek dla gminy i dodatkowy podatek dla mieszkańców.
Nie zgadzam się by płacąc na śmieci dodatkowo dofinansowywać budżet gminy lub na siłę organizować dodatkowe wywozy tylko po to by wydać pieniądze.

Panie Mariuszu czy orientuje się Pan jak ta kwota rozkłada się na ilość gospodarstw płacących za śmieci, może udało by się zorganizować końcem roku anulowanie raty dla wszystkich (gmina zmniejszyła by ta nadwyżkę budżetową ) lub na przykład wykupić od MPGK kosze na śmieci by przeszły na własność gminy lub mieszkańców, wtedy przy kolejnym przetargu przedstawiający oferty powinni uwzględnić że opada im koszt wyposażenia mieszkańców w kubły i oferty powinny być niższe

W gminie mamy około 5300 gospodarstw i około 13 tys. mieszkańców, więc można przeliczyć. Też nie chcę, by wydać te pieniądze na "siłę" na dodatkową zbiórkę.
Co do koszy to jest pewien problem, że może wygrać firma, która będzie miała inne auta i te kosze nie będą pasowały. Temat jest do przemyślenia i może znajdziemy dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam
Mariusz Kawalec.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - 123 - 2015-05-14 08:23

Pojemniki w całej europie odpowiadają zgodnie z unijnymi normami bezpieczeństwa i użytkowania ISO 9001i 14001 oraz UNE EN 840 także to nie stanowi chyba problemu.
Jak wygra przetarg firma z wozem konnym to niech ten wóz zostanie przystosowany do pojemników - nie stwarzajmy sztucznych problemów. Zresztą nie oszukujmy się w Gminie Mielec nie będzie startować firma z Burkina Faso tylko MPGK.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - mietek - 2015-05-21 20:10

Gdzie na stronie gminy można znaleźć informacje na temat przetargu na remont kanału wzdłuż drogi ścieżki. Wyłożono go płytami betonowymi, jakie są koszty, zakres prac, kto to wykonuje. Prośba o link do strony z opisem przetargu.

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2015-05-21 21:09

(2015-05-21 20:10)mietek napisał(a):  Gdzie na stronie gminy można znaleźć informacje na temat przetargu na remont kanału wzdłuż drogi ścieżki. Wyłożono go płytami betonowymi, jakie są koszty, zakres prac, kto to wykonuje. Prośba o link do strony z opisem przetargu.

Nie szukałem tego przetargu, więc nie wiem czy jest na stronie, ale tu się można dowiedzieć:

Podinspektor ds. przygotowania i nadzoru inwestycji
M.Serafin (17)7745648 m.serafin@ug.mielec.pl

Kierownik Referatu Inwestycji i Zarządzania Mieniem Komunalnym
T.Ortyl (17)7745648 t.ortyl@ug.mielec.pl
lub
inwestycje@ug.mielec.pl

RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - 123 - 2015-07-02 20:58

Woda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co do k,urwy nędzy dzieję się z tą wodą (dzisiaj 02.07.2015 )ciśnienie około 21.00 tragedia. Ruszcie wreszcie d,upy w tej gminie i załatwcie tą sprawę bo ja płacę za określone parametry dostarczania wody i chcę się wykąpać po pracy jak człowiek a nie stać pod prysznicem godzinę jak palant, po całym dniu pracy. Nie obchodzą mnie jakieś problemy z nie wydolnymi pompami itp. tak że nie odpowiadać głupkowato o suszy, upałach ect. Chyba wiadomo w gminie że przybywa domów i trzeba zapewnić dobrczaninie wody wszystkim - podatki potraficie naliczać doskonale tak samo opłaty za wodę i ścieki.
Pozdrawiam
W,kurwiony