![]() |
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Wersja do druku +- Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (https://forum.wolamielecka.info) +-- Dział: Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/showthread.php?tid=18) |
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-22 19:11 Na jakiej podstawie twierdzi pan: "że ludzie przyszli na zebranie wiejskie, żeby wybrać na jakie cele mają być przeznaczone środki z funduszu sołeckiego, a nie po to, żeby posłuchać pana głupich wywodów..." ? Proponuję wypowiadać się za siebie, bo to, po co, kto przyszedł to jego indywidualna sprawa. Czy wywody były głupie też każdy niech sam oceni. Dla grupy, która działa poza prawem były na pewno niebezpieczne. Jeszcze jedno, skoro mówi pan w imieniu dużej grupy, to dlaczego boi się pan podpisać z imienia i nazwiska. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2014-09-22 21:30 Tutaj ma pan odpowiedź w pierwszym zdaniu http://wolamielecka.info/index.php?news&nid=624 to po pierwsze. Po drugie to nie jest indywidualna sprawa po co ludzie przyszli bo przyszli w konkretnym celu. Po trzecie skoro pan uważa że istnieje "grupa działająca poza prawem" proszę to zgłosić odpowiednim służbom wraz z dowodami tych "haniebnych czynów" . Po czwarte mówię to wszystko jako mieszkaniec Woli Mieleckiej w moim prywatnym imieniu. I na koniec powiem panu że to atakowanie ludzi gdy ktoś powie coś niewygodnego o panu to strasznie słabe jest. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-23 16:03 Po pierwsze to nic niewygodnego o mnie nikt powiedzieć nie może, bo mam czyste ręce i sumienie. Można jedynie obrzucać mnie oszczerstwami, bo to jedyny sposób na zamieszanie ludziom w głowach. Po drugie nie atakuje nikogo tylko wyjaśniam, ale na złodzieju czapka gore...Pozdrawiam cieplutko. PS. polecam od 5 minuty http://www.youtube.com/watch?v=wZeZXqY9sO0 a tu 3 minuta 40 sekunda prezes Opiela mówi, że budki są z projektu z http://www.youtube.com/watch?v=gLov9zZd-4Q&list=UUaVON7y-xB-cpAWZMEH9NKg gdy budki są używane z Czermina. Dodam, że p. Wicherski jest przewodniczącym komisji rewizyjnej w klubie RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2014-09-23 17:06 widzę że nie watro z panem rozmawiać bo pan jest chodzący ideał, którego wszyscy niesłusznie atakują ![]() RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2014-09-24 08:34 Witam moze troszke o czyms innym co z chodnikiem w kierunku Trzciany juz chyba 4 lata czekamy i nic. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-24 15:47 (2014-09-24 08:34)Gość napisał(a): ... co z chodnikiem w kierunku Trzciany juz chyba 4 lata czekamy i nic. My jako radni zrobiliśmy co było w naszych kompetencjach, aby ten chodnik dokończyć. Przekonaliśmy Radę Gminy do przegłosowania uchwały na dokończenie tego chodnika ... film z tego ... tu. Wójt podpisał umowę wbrew woli rady tylko na 100m o czym jest mówione ...tu (od trzeciej minuty). Teraz jest wszystko w rękach Pana Starosty, który jak inwestycja się zacznie być może znajdzie pieniądze na dokończenie tego chodnika w całości. Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - WIESIEK K - 2014-09-25 08:01 WITAM Panie Mariuszu , dwie sesje temu poruszany był przez Pana temat kart dużej rodziny. Od pracownicy GOPS otrzymał pan tylko informację o Ogólnopolskiej Karcie Dużej Rodziny których "dystrybucją" gmina się chwaliła. KDR nic nam nie daje, bo brak instytucji które by włączyły się w ten program w okolicach Mielca, nawet pociągi przez Mielec nie kursują by mieć zniżkę na PKP Pan też myli "Kartę 3+ " z zapomogami społecznymi "Karta Rodziny 3 +”. Ww. Program jest elementem polityki społecznej realizowanej przez Gminę........., który ma na celu prowadzenie działań promocyjnych rodzin wielodzietnych oraz działań na rzecz wzmocnienia jej kondycji; poprawę warunków życia rodzin wielodzietnych; zwiększenie szans rozwojowych i życiowych dzieci i młodzieży wychowujących się w rodzinach wielodzietnych; wspieranie rodzin wielodzietnych oraz kształtowanie ich pozytywnego wizerunku." Nie prawdą jest też że Gmina nie ma nic do zaoferowania Jest wiele możliwości tylko trzeba chcieć !! - zniżki na wodę i ścieki - zniżki w podatku - zniżki na zajęcia w GOK - zniżki na obiady w szkołach - zniżki w sklepach, aptekach na terenie gminy (w zamian za promocję i zniżki w podatku) Ze względu na brak kin i basenów można by wykupić pule wejściówek od miasta rozdawanym rodzinom w formie wejściówek lub sprzedawanych ze zniżką Rodzinom 3+ Jest naprawdę jeszcze wiele możliwości Program ma wyrównywać szanse dużych rodzin, wspierać politykę prorodzinną, dbać o nasze przyszłe emerytury. Pomoc społeczna niech wspiera rodziny uboższe, a program 3+ wspiera wszystkie rodziny wielodzietne (nigdzie nie spotkałem się z kryterrium majątkowym przy programach Rodzina 3+) Pozdrawiam i liczę że zajmie się Pan tą sprawą RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2014-09-25 14:28 Czy ktoś uważnie słuchał tego co się działo na zebraniu? Bo mam wrażenie ze nie i wszyscy czepiają się wypowiedzi P. Kawalca. Główny watek zebrania owszem to był podział środków z funduszu sołeckiego ale mnóstwo ludzi przyszło poruszyć również dla nich istotne tematy jak właśnie sprawę chodnika w kierunku Trzciany. Jak ktoś się wsłucha to wychwyci wiele innych tematów....I bardzo dobrze ze takie spotkania można później obejrzeć w internecie. A głosy typu po co Kawalec nagrywa takie spotkania są dla mnie niezrozumiałe...może faktycznie coś dla kogoś jest niewygodne. pozdrawiam RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-25 15:38 (2014-09-25 08:01)WIESIEK K napisał(a): WITAM Na dwóch poprzednich sesjach poruszałem ten temat i na ostatniej komisji przed XLV sesją też o tym mówiłem (mogę upublicznić). Tam mówiłem właśnie o zniżce na wodę i ścieki i o zniżce w podatku. Jednak w tym momencie, gdy nasza kadencja się kończy nic sensownego już nie zdążymy jako rada wypracować. Nie chcę też robić tego kroku teraz, kiedy przed nami kampania, bo wyglądałoby to, jak pod publiczkę. Ja takich wyborczych "fajerwerków" nie lubię. Obiecuję wrócić do tematu jak po wyborach będę miał taką możliwość. Kolejne dwa punkty też są ciekawe zniżka na obiady w szkołach i zniżki na zajęcia w GOK tylko ja nie rozumiem, jaka zniżka na zajęcia w GOK jak te zajęcia mają być (wg. mnie) bezpłatne. My na GOK (SOKiS) przeznaczamy łącznie z bibliotekami ok 1 100 tys (tak! ponad milion złotych) i jeszcze mamy płacić za zajęcia? Jeżeli tak jest proszę o sygnały. (2014-09-25 14:28)Gość napisał(a): Czy ktoś uważnie słuchał tego co się działo na zebraniu? Bo mam wrażenie ze nie i wszyscy czepiają się wypowiedzi P. Kawalca ... Wyjaśnię tylko, że to była jedna i ta sama osoba, która czepiała się mnie. Proszę nie myśleć, że każdy wpis pisał ktoś inny. Pozdrawiam Mariusz Kawalec RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2014-09-25 16:51 W ramach zapisów na zajęcia w GOK Wola Mielecka otrzymałem regulamin z którego wynika że za zajęcia taneczne obowiązuje opłata 30 pln/kwartał, pozostałe zajęcia 20pln/kwartał, za zapis 2 dziecka lub zapis na 2 zajęcia zniżka 10 pln Dla rodzin z trudną sytuacją zwolnienie z opłat Zajęcia areobiku 3 pln / zajęcia Są to co prawda opłaty symboliczne, mające może na celu zdyscyplinowanie uczestników zajęci, ale Rodziny 3+ mogły by mieć zniżkę na starcie Ja synów nie zapisałem na żadne zajęcia ponieważ godziny zajęć kolidowały z innymi zajęciami. Może gdyby zajęcia odbywały się w 2 grupach to udało by się wyprać bardziej pasujące zajęcia Nie rozumiem tylko dlaczego regulamin GOK nie jest umieszczony na stronach, chyba nie są to dane Tajne/Poufne Ps. Karnety basenowo - kinowe może udało by się zorganizować w ramach jakichś dofinansowań na rozwój kultury i sportu. Dowóz dzieci do szkół odbywa się na podstawie biletów miesięcznych dofinansowywanych ponoć ze Starostwa (Nie znam dokładnie tych zasad dowozu bo to nowość :-) ) RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-25 18:51 (2014-09-25 16:51)Gość napisał(a): W ramach zapisów na zajęcia w GOK Wola Mielecka otrzymałem regulamin z którego wynika że za zajęcia taneczne obowiązuje opłata 30 pln/kwartał, pozostałe zajęcia 20pln/kwartał, za zapis 2 dziecka lub zapis na 2 zajęcia zniżka 10 pln ... To jestem mocno zaskoczony takimi posunięciami w GOK-u i obiecuję, że zajmę się tym tematem. P.S. Drodzy mieszkańcy właśnie po to stworzyłem stronę internetową i forum, aby merytorycznie bez kłótni pewne sprawy mogły ujrzeć światło dzienne i być dokładnie wyjaśnione. Jeżeli nauczymy się korzystać mądrze z tego narzędzia wszyscy na tym skorzystamy. Nic już nie będzie tajne/poufne ![]() RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - koka - 2014-09-25 19:41 W całości podpisuję się pod petycją Wieśka. Na jednym z zebrań aktualnie panujący Wójt - i owszem, obiecał że "coś" w tym kierunku robi, niestety efektów nie widać, pozostaje czekać na wybory, by mu podziękować. I to ma być gmina z nagrodami dla Wójta??? Za co? Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Wiesiek K - 2014-09-26 09:43 Nie rozumiem dlaczego zajmować się tą sprawą dopiero po wyborach. Pana działalność bardzo mi się podoba, z większością działań Pana jako Radnego się jak najbardziej zgadzam, szczególnie podoba mi się nagrywanie zebrań wiejskich i sesji. Ale program wyborczy powinien zawierać sprawy którymi chce się pan zajmować. Nie wiem która Rada ustala budżet na przyszły rok, stara czy nowa?? Szczerze wierzę że nowa kadencja Rady + zmiana wójta potrafią zmienić układy w naszej gminie i wreszcie będzie normalnie. :-) Kiedy będzie ogłoszona jakaś lista wyborcza, kto stratuje w wyborach ?? RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-09-26 14:51 (2014-09-26 09:43)Wiesiek K napisał(a): Nie rozumiem dlaczego zajmować się tą sprawą dopiero po wyborach... Wydaje mi się, że my tylko z jedną sesję jeszcze odbędziemy plus jakaś na zakończenie ("uroczysta"), więc tu może być problem z rozeznaniem wszystkich rozsądnych propozycji przeliczeniem tego itp. Ja przyznam, że w związku z zaczynającą się kampanią mam tak mało czasu, że nie dam rady sam wszystkiego przygotować i przeliczyć. Ponieważ nauczyłem się "liczyć" (umiesz liczyć? licz na siebie), więc nie obiecam, że się tym zajmę, bo po prostu nie zdążę. Teraz muszę skupić się na kampanii jak chcemy w gminie coś zmienić. Nowa rada może oczywiście wszystko zmienić i uwzględnić ten projekt (gminne 3+) od następnego roku. Co do list wyborczych to do 17.10.2014 r. do godz.24.00 muszą być już zgłoszeni wszyscy kandydaci na Wójtów, a do 12.10. na radnych. Wtedy będzie już wszystko jasne. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2014-10-14 22:41 (2014-09-26 09:43)Wiesiek K napisał(a): Kiedy będzie ogłoszona jakaś lista wyborcza, kto stratuje w wyborach ?? Oto lista z PKW, a klikając po prawej stronie w "kandydaci" pokażą nam się kandydaci. http://wybory2014.pkw.gov.pl/pl/gminy/view/181105 |