![]() |
Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Wersja do druku +- Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (https://forum.wolamielecka.info) +-- Dział: Forum mieszkańców Woli Mieleckiej (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy (/showthread.php?tid=18) |
RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2018-09-30 07:52 Dodam, ze gmina Padew dostała 700tys. dofinansowania na zakup nowego wozu strażackiego, a my remontujemy trupy. Naprawdę na początku nowej kadencji prosilbym by zajął się Pan zrobieniem porównania dotacji zewnętrznych jakie dostają nasza gmina i te pobliskie. Myślę, że to otworzyło by wielu oczy. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - WOLOK - 2018-10-22 08:49 Nie pomogły zabiegi sołtysa Sobonia, mamy nadal radnego KAWALCA. Panie radny szczere gratulacje, tak trzymać. Pozdrawiamy RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2018-10-22 09:49 Środki zewnętrzne. Mam nadzieję, że Pan jako opozycja bedzie kładł nacisk na to by wójt zaczął pozyskiwać konkretne pieniądze na inwestycje. Oczyszczalnia ścieków. Nie ma na co czekać tylko składać wniosek o 75% dotacji jak inne gminy. Stacja uzdatniania wody Program dróg Samorządowych (5mld!!). Musimy przyjrzeć się na co mozna dostać dotacje i próbować pozyskiwać środki(można uzyskać do 80% dotacji tj.max. 30mln!!). Może lokalny most na Podleszany wspólnie z powiatem i miastem? Termomodernizacje. Mozna uzyskać do 85% z unii, a my remontujemy etapami za wlasne środki. Itd. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2018-10-24 19:06 (2018-10-22 09:49)Gość napisał(a): Środki zewnętrzne. Mam nadzieję, że Pan jako opozycja bedzie kładł nacisk na to by wójt zaczął pozyskiwać konkretne pieniądze na inwestycje. W Podleszanach (Zawierzbie) nikomu nie jest potrzebny lokalny most. Tutaj wystarczy, że co jakiś czas przejedzie na motorze debil z prędkością światła, to nawet przechodnie z chodnika nie wiedzą gdzie uciekać. Takie pomysły są głupie, wąska droga nie przystosowana do przejęcia ruchu który w wypadku mostu byłby znaczny , jeśli byłby most to i tak zalewowy czyli w wypadku wystąpienia Wisłoki nie przejezdny. Co jakiś czas jakiś lokalny głupek rzuci w wyborach durne hasło o moście, ludzie kupują to, a gdy przyjdzie co do czego będą płakać, że ruch, kurz, spaliny itp. Ci co się tak mostu dopominają szczekali pod Kronospanem jak to truje, śmierdzi i pyli a teraz chcą zafundować syf pod oknami ludziom tu mieszkającym. Żadnego mostu za dwa trzy lata sytuacja się poprawi wraz z powstaniem obwodnicy i nowego mostu w Rzędzianowicach. Te pieniądze lepiej faktycznie przeznaczyć na oczyszczalnię czy nowe ujęcie wody. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Grzegorz - 2018-12-06 10:12 Witam chciałbym się zapytać czy tak zwane ścieżki czyli droga która prowadzi do szkoły nie będą w ogóle niczym sypane? wczoraj rano dzieci się slizgały a i autem było ciężko przejechać jest tam bardzo wąsko i naprawdę w zimie niebezpiecznie. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2018-12-07 19:36 Co z oze?? RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2018-12-07 20:45 (2018-12-06 10:12)Grzegorz napisał(a): Witam chciałbym się zapytać czy tak zwane ścieżki czyli droga która prowadzi do szkoły nie będą w ogóle niczym sypane? wczoraj rano dzieci się slizgały a i autem było ciężko przejechać jest tam bardzo wąsko i naprawdę w zimie niebezpiecznie. Witam, zwróciłem się w tej sprawie i w sprawie dróg powiązanych z drogą na płytach wczoraj mailowo do gminy. Odpowiedzi nie otrzymałem, ale mam potwierdzenie odczytania wiadomości. Liczę, że temat zostanie poważnie potraktowany. (2018-12-07 19:36)Gość napisał(a): Co z oze?? Proszę o dokładne informacje kontaktować się z gminą. Nam przekazali informację zdawkowo, a nie dopytywaliśmy o szczegóły. Pozdrawiam Mariusz Kawalec RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2018-12-09 13:28 E maila wysłałeś? I myślisz że Cię poważnie potraktuja? RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2018-12-09 18:45 (2018-12-09 13:28)Gość napisał(a): E maila wysłałeś? I myślisz że Cię poważnie potraktuja? Wg Ciebie powinienem iść do Pana Wójta z koniakiem i wałówą? Wtedy potraktowałby mnie poważnie? Ja jednak wybrałem inny sposób. Pozdrawiam Mariusz Kawalec. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2018-12-10 18:01 (2018-12-06 10:12)Grzegorz napisał(a): Witam chciałbym się zapytać czy tak zwane ścieżki czyli droga która prowadzi do szkoły nie będą w ogóle niczym sypane? wczoraj rano dzieci się slizgały a i autem było ciężko przejechać jest tam bardzo wąsko i naprawdę w zimie niebezpiecznie. Otrzymałem dziś odpowiedź z gminy: Dzień Dobry W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, że Gmina Mielec na całym swoim obszarze działania w okresie zimowym utrzymuje swoje drogi w stanie zapewniającym bezpieczeństwo dla użytkowników. Na wskazanych odcinkach dróg w czasie w którym Pan wysłał zapytanie nie było konieczności posypywania a drogi były bezpieczne. Jeśli by wystąpiło zjawisko, o którym Pan pisze - szadź miejscami przymarzała tworząc oblodzenie – zagrażające bezpieczeństwu to odpowiednie służby by zareagowały. Pozdrawiam Tomasz Ortyl Taki mail wysłałem: Dzień dobry, Panie Wójcie, proszę o utrzymanie dróg gminnych w okresie zimowym w stanie zapewniającym bezpieczeństwo. Drogi w Woli Mieleckiej (ścieżki koło szkoły, drogi powiązane z drogą na płyty) nie były niczym posypywane i były śliskie (szadź miejscami przymarzała tworząc oblodzenie). Z uwagi na znaczny ruch na tych drogach, sytuacja taka może doprowadzić do nieszczęścia. Pozdrawiam Mariusz Kawalec. Widzimy tu jakie jest podejście gminy, a jaka rzeczywistość. Pozdrawiam Mariusz Kawalec. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Grzegorz - 2019-01-10 19:13 Witam ponawiam prośbę o jakiekolwiek działania na.ściezkach czy w ogóle ktoś tam odsnieza wyjazd że ścieżek na główną drogę to po prostu dwie opcje uda się albo się zakopie w tym śniegu dzieciaki idą tam pieszo nie jest sypane nie jest odśnieżane a droga prowadzi do szkoły do kościoła i do goku gdzie dzieciaki mają zajęcia czy na prawdę musi się tam coś złego zdarzyć żeby ktoś zareagował liczę na Pana pomoc RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Mariusz K. - 2019-01-10 22:05 (2019-01-10 19:13)Grzegorz napisał(a): Witam Witam, Panie Grzegorzu po tym jak widzę stan odśnieżania naszych dróg, to nie mam wątpliwości, iż ma Pana rację. Nie jechałem jednak przez ścieżki i nie jestem w stanie wszystkich dróg objechać. Wczoraj pisałem do Pana Wójta mail o kiepskim odśnieżaniu dróg w Woli Mieleckiej i Rzędzianowicach. Do dziś nie otrzymałem odpowiedzi. Widzimy jakie jest podejście gminy - w poprzednim poście podałem odpowiedź na mój mail. Proszę Pana i wszystkich, którzy mają uwagi co do odśnieżania dróg gminnych o zrobienie zdjęć i/lub filmów i przesłanie tego na mój adres mailowy: http://www.wolamielecka.info/index.php?p=1_3_Kontakt W tytule proszę napisać: Odśnieżanie dróg gminnych. Zdjęcia będą dowodem, gdyby Wójt się wypierał, że wszystko było ok. Pozdrawiam Mariusz Kawalec RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2019-01-14 15:44 W Chorzelowie mamy kilka drog powiatowych j naprawdę widać różnicę. Odśnieżanie w tym roku na marnym poziomie. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2019-02-01 23:47 Ścieżka Chorzelow 1km ścieżki 2,8m to koszt ok. 1,5tys za metr czyli odcinek 1,66km to jakieś 2,5mln zł. Licząc 25% to ponad 600tys. To jest realny koszt budiwy tej ścieżki rowerowej. Jeśli rada nie skorzysta z takiej okazji i nie dojdzie di tej inwestycji to będzie wielki błąd. Pamiętajmy, że mamy ba to dofinansowanie. Wykladajac mała część mamy inwestycje za kilka milionów, na którą ludzue czekali lata. RE: Wolne wnioski - Uwagi i propozycje na różne tematy - Gość - 2019-02-02 13:51 Obejrzałem ostatnią komisje na której byli przedstawiciele MKS i miasta Mielca i muszę stwierdzić że pan Kawalec swoim zachowaniem przynosi tylko wstyd gminie. Niech się pan nauczy zachowywać pomiędzy ludźmi. Gdzie pana nauczyli tego ciągłego przerywania innym? Dlaczego nie dawał pan zaprezentować tej nowej oferty przewozowej ciagle przerywając pomimo tego że goście mówili że żadne zmiany nie zostańą wprowadzone aż do wakacji. Jak chce pan z siebie robić idiotę to proszę bardzo tylko nie jako nasz przedstawiciel bo jest nam wstyd przed innymi ludźmi przez pana. |